1942 Herman Van Goethem
Hardcover
ISBN 978-94-6310-373-2
€ 29,99
incl. BTW

Beschikbaarheid: In productie


Korte inhoud

Details

Tot 1942 werden Joden massaal uit Antwerpen gedeporteerd, met medewerking van het bestuur. In november 1942 werd alles anders, in de hele wereld. In El Alamein en Stalingrad liepen de nazi’s hun ondergang tegemoet. In bezet België veranderde de politieke koers. De regering-Pierlot ging eindelijk helemaal achter de geallieerden staan, die nu ook van Duitsland de unconditional surrender eisten.

 

Herman Van Goethem wekt dit kanteljaar weer tot leven. Hij vertrekt vanuit het dagelijkse bestaan in Antwerpen, met een analyse van dag tot dag. De Joden zinken weg in armoede en wachten af. De politie komt almaar meer in de greep van een ruige Nieuwe Orde. Daarnaast analyseert de auteur de internationale context, die vanuit het lokale perspectief tastbaar en concreet wordt. Van Goethem verwerkt in dit boek ook een andere laag: de zoektocht naar het verleden, naar de verwerking en ontkenning van wat toen kon gebeuren. Zo groeit 1942. Het jaar van de stilte uit tot een overdonderende bespiegeling over geschiedenis en verantwoordelijkheid, met verrassende inzichten en spectaculaire ontdekkingen.
Over de auteur

Over de auteur

Herman Van Goethem (1958) is historicus en rector van de Universiteit Antwerpen. Hij was curator en mede-initiator van Kazerne Dossin, een museum en documentatiecentrum over de Holocaust en de mensenrechten. Van Goethem is ook de auteur van een aantal spraakmakende boeken, waaronder Leopold III. De Koning, het Land, de Oorlog, dat hij samen met Jan Velaers schreef.
Details

Extra informatie

Auteur(s)Herman Van Goethem
IllustratorNee
ISBN978-94-6310-373-2
Cover typeHardcover
Formaat150 x 230
Aantal pagina's352
Geplande publicatiedatum20 feb. 2019
Koop online bij: Standaard Boekhandel

 

Copyright © 2018 - Polis maakt deel uit van Pelckmans uitgevers.
Algemene voorwaarden | Privacy | Cookies