De draad van Penelope Guido Vanheeswijck
Paperback met flappen
ISBN 978-94-6310-020-5
€ 22,50
incl. BTW

Beschikbaarheid: Leverbaar

- +
OF
Korte inhoud

Details

Na de aanslag op de redactiekantoren van Charlie Hebdo in januari 2015 riepen de kranten: ‘En toch moeten we blijven lachen in Europa.’ Daarmee plaatsten ze zich in een lange Europese traditie. Reeds bij de Grieken diende de clochard-filosoof Diogenes Plato lachend van antwoord. In de renaissance zochten Erasmus, More, Machiavelli en Montaigne hun weg tussen waarheid en spot. De zekerheden van het moderne Europa werden in de negentiende eeuw door Nietzsche op een lach onthaald.

We worstelen vaak met onze hang naar ironie. Want nemen we nog wel iets serieus? Guido Vanheeswijck toont dat denkers in de lijn van Socrates altijd weer de lach als middel hebben gehanteerd om ons, Europeanen, wakker te schudden en onze zekerheden onderuit te halen. De lach kent talloze schakeringen die Vanheeswijck nauwgezet beschrijft: superieur, grimmig, sluw, cynisch, kwetsend, tragisch, flauw, open, begrijpend, innemend, inlevend, respectvol. Zo groeit De draad van Penelope uit tot een fascinerende tocht door de Europese ideeëngeschiedenis.

Details

Extra informatie

Auteur(s)Guido Vanheeswijck
IllustratorNee
ISBN978-94-6310-020-5
Gewicht590g
Cover typePaperback met flappen
Formaat150 x 230
Aantal pagina's352
Publicatiedatum8 apr. 2016
Koop online bij: Standaard Boekhandel

"Een hoogst originele beschrijving van Europa als het continent van de lach, de ironie en de relativering van zijn eigen waarheden. Aan de hand van filosofen, politiek denkers en schrijvers vertelt Guido Vanheeswijck het fascinerende avontuur van een beschaving op zoek naar zichzelf."

Ger Groot

 

Copyright © 2017 - Polis maakt deel uit van Pelckmans uitgevers.
Algemene voorwaarden | Privacy & Cookies