De oorlog na de Groote Oorlog Guido Van Poucke, Monika Triest
Paperback met flappen
ISBN 978-94-6310-024-3
€ 24,95
incl. BTW

Beschikbaarheid: Leverbaar

- +
OF
Korte inhoud

Details

Aan het begin van de twintigste eeuw waren de  Duitse en Belgische economie sterk verstrengeld. Vele Duitsers in België waren volledig ingeburgerd, het waren Belgen als alle anderen. Tot in augustus 1914. Vanaf de eerste dagen van de oorlog kregen vele Belgische Duitsers een dwangbevel van de bezetter om het land te verlaten. De Duitse families die tijdens de Groote Oorlog in België waren gebleven, werden na de oorlog streng gestraft. Ze werden vijanden en hun bezittingen werden verbeurd- verklaard. De Belgische staat was onverbiddelijk.

 In  de oorlog na de Groote Oorlog brengen Monika Triest en Guido Van Poucke voor het eerst het relaas van de harde anti-Duitse repressie in België na de Eerste Wereldoorlog. Wat waren de gevolgen voor de erfgenamen, de verwanten, het personeel van de Duitse bedrijfsleiders en hun families die zich al decennia Belg voelden? En vooral: was dit alles wel rechtvaardig?

 De laatste jaren deden Monika TriesT en Guido Van Poucke samen archiefonderzoek naar de periode volgend op de Eerste Wereldoorlog in België. In 2013 verscheen hierover Het grote taboe na de grote oorlog: De Belgische staat versus de adellijke familie Arenberg.

Over de auteurs

Over de auteurs

Monika Triest (1941) promoveerde in de klassieke filologie. In de jaren 1980 bekleedde zij de eerste leerstoel vrouwenstudies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij publiceerde onder meer Het Besloten Hof. De begijnen in de Zuidelijke Nederlanden, Macht, vrouwen en politiek, 1477-1558: Maria van Bourgondië, Margareta van Oostenrijk, Maria van Hongarije en Met de duivel naar bed. Heksen in de Lage Landen.


Guido Van Poucke (1946) is drukker en amateur-fotograaf. Samen met Monika Triest publiceerde hij Grote Madammen. Het Sint-Elisabethbegijnhof in Gent en Sint-Amandsberg. De laatste jaren doen ze samen archiefonderzoek naar de periode volgend op de Eerste Wereldoorlog in België. In 2013 verscheen hierover Het grote taboe na de grote oorlog. De Belgische staat versus de adellijke familie Arenberg.

Details

Extra informatie

Auteur(s)Guido Van Poucke, Monika Triest
IllustratorNee
ISBN978-94-6310-024-3
Gewicht576g
Cover typePaperback met flappen
Formaat150 x 230
Aantal pagina's320
Publicatiedatum16 sep. 2015
Koop online bij: Standaard Boekhandel

"Als gevolg van de Duitse bezettingspolitiek gingen in 1918 de Duitse gemeenschappen in België ten onder. Door dit boek zal het brede publiek kennis kunnen nemen van de ondergang van die groepen die in het vooroorlogse België een belangrijke plaats hadden ingenomen."

Antoon Vrints

 

Copyright © 2017 - Polis maakt deel uit van Pelckmans uitgevers.
Algemene voorwaarden | Privacy & Cookies