De redelijke optimist Maarten Boudry
Paperback
ISBN 978-94-6310-309-1
€ 21,99
incl. BTW

Beschikbaarheid: In productie


Korte inhoud

Details

De kernwaarden van de Verlichting staan onder druk. Postmodernisten verkondigen dat geloof in objectieve waarheid en wetenschap achterhaald zijn. Het universalisme van verlichtingsdenkers zou een schaamlapje zijn voor westerse suprematie. En wie gelooft vandaag nog in de mythe van vooruitgang? Doemdenkers en cultuurpessimisten prediken dat we op de rand van de afgrond staan, of dat we er al in zijn getuimeld. Het populisme rukt op, globalisering ontwricht de wereld, terreur lijkt bijna normaal geworden, en we stevenen met zijn allen regelrecht af op een klimaatramp. Is dat waar die zogenaamde Verlichting ons gebracht heeft?

 

In De redelijke optimist legt Maarten Boudry uit waarom vooruitgang geen ‘geloof ’ is: de optimist heeft de werkelijkheid aan zijn kant. Wat zwartkijkers en doemdenkers ook mogen beweren, we leefden nog nooit zo veilig, welvarend en gelukkig. Het wordt dringend tijd dat we onze zegeningen tellen, en dat we de Verlichting weer in ere herstellen. In zijn bekende snedige en compromisloze stijl fileert Maarten Boudry de kniesoren van de Verlichting: de doemdenkers, religieuze apologeten, relativisten, negativisten en westerse zelfkastijders.

Over de auteur

Over de auteur

Maarten Boudry (1984) is wetenschapsfilosoof en is verbonden aan de UGent. Hij werkte in New York en Wenen. Zijn spraakmakende opiniestukken verschenen in De Standaard, De Morgen, Filosofie Magazine, The New York Times (The Stone), Trouw en de Volkskrant. Samen met filosoof Massimo Pigliucci stelde hij de bundel The Philosophy of Pseudoscience (2013) samen. In 2015 verscheen het succesvolle Illusies voor gevorderden. Of waarom waarheid altijd beter is.

Details

Extra informatie

Auteur(s)Maarten Boudry
IllustratorNee
ISBN978-94-6310-309-1
Cover typePaperback
Formaat140 x 215
Aantal pagina's288
Geplande publicatiedatum18 mrt. 2019
Koop online bij: Bol.com, Standaard Boekhandel

 

Copyright © 2018 - Polis maakt deel uit van Pelckmans uitgevers.
Algemene voorwaarden | Privacy | Cookies