Hoe Vlaming te zijn?

Jozef Deleu, August Vermeylen
Paperback met flappen
ISBN 978-94-6310-239-1
Hoe Vlaming te zijn? Jozef Deleu, August Vermeylen
Paperback met flappen
ISBN 978-94-6310-239-1
€ 22,50
incl. BTW

Beschikbaarheid: In productie


Korte inhoud

Details

Als de Vlaamse beweging twee auteurs heeft voortgebracht die nog stof tot nadenken bieden, dan zijn dat August Vermeylen en Jozef Deleu. Striemend zijn hun woorden voor ofwel de cultuurflaminganten ofwel de vlaamskiljonse arrivisten. Zij buigen zich over de vraag hoe je Vlaming kunt zijn in het België en Europa van vandaag.

 

Hoe Vlaming te zijn? combineert twee van de meest actuele essays van Vermeylen met vier van de meest betekenisvolle toespraken van Deleu. Of ze nu spreken over de zin van cultuur, over de verhouding van de culturele wereld tot de academische wereld, over de relatie van Vlaanderen tot België, steeds houden de schrijvers Vlaanderen een krachtig emancipatorisch ideaal voor. Die emancipatie is immers nog niet voltooid, sterker: ze zal nooit voorbij zijn.

 

In zijn inleidende essay peilt Hans Vandevoorde de actualiteit van Deleus en Vermeylens teksten. Het is geen poging om de auteurs als profeten af te schilderen, maar wel om hun plaats aan te duiden in ons collectieve geheugen.

Over de auteurs

Over de auteurs

August Vermeylen (1872-1945) was een Vlaams schrijver, kunsthistoricus en politicus. Hij was stichter van het links georiënteerde Nieuw Vlaams Tijdschrift en medeoprichter van Van Nu en Straks, waarin hij zijn bekende essay ‘Kritiek der Vlaamsche Beweging’ publiceerde.


 


Jozef Deleu (1937) is dichter, prozaïst, essayist en samensteller van onder meer Het Liegend Konijn en het Nieuw Groot Verzenboek. Hij was stichter en hoofdredacteur van het Vlaams-Nederlandse tijdschrift Ons Erfdeel, het Franstalige tijdschrift Septentrion en de jaarboeken De Franse Nederlanden en The Low Countries.


 


Hans Vandevoorde (1960) doceert Nederlandse literatuur aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij is medewerker van Ons Erfdeel en Poëziekrant en schrijft een biografie over August Vermeylen.

Details

Extra informatie

Auteur(s) August Vermeylen, Jozef Deleu
Illustrator Nee
ISBN 978-94-6310-239-1
Gewicht 255g
Cover type Paperback met flappen
Formaat 135 x 200
Aantal pagina's 176
Geplande publicatiedatum 27 apr. 2017
Koop online bij: Bol.com

"Het gebeurt zo weinig dat in Vlaanderen een krachtig boek verschijnt, leesbaar voor een groot publiek, zich richtend tot allerlei niet gelijk gezinden."

Geert van Istendael

 

Copyright © 2017 - Polis maakt deel uit van Pelckmans uitgevers.
Algemene voorwaarden | Privacy & Cookies