Nu de zomer officieel van start is gegaan blikken we graag terug op onze meest gesmaakte boeken van de afgelopen maanden. Zo doe je meteen wat inspiratie op voor boeiende vakantielectuur!

Dwars door Amerika 

1.       Dwars door Amerika

Staat er een reis naar Amerika op de planning? Dan is dit het ideale boek voor jou! Wouter Deboot doorkruiste het land op zijn fiets voor zijn populaire rubriek in het tv-programma Iedereen beroemd, op zoek naar de ziel van Amerika. Het is een boek vol verhalen over de Amerikanen die hij ontmoette. Dat maakt het een fijne voorbereiding op een reis, of gewoon een boeiende manier om de Amerikaanse bevolking beter te leren kennen.

 Angel

2.       Angel

Angel is het verhaal van mensen die trachten te vergeten wat nooit vergeten kan worden. Alain puzzelt het verleden van zijn vader bij elkaar, wiens toekomst verlaat en gehavend begon. De zoektocht begint op het kerkhof van Marville en eindigt in Amerika.

Filip Rogiers schetst op gevoelige wijze hoe de tijd dolt met de mens. Wat weten we ooit echt van de gebeurtenissen die onze tijd markeren? Hoe verhoudt het nieuws van gisteren en vandaag zich tot ons eigen bestaan? Een boek om je volledig door te laten meeslepen, in de tuin, op een terras of aan het zwembad.

 Lang leve de zoologie

3.       Lang leve de Zoologie!

Een populair uitstapje bij Vlamingen in de zomervakantie: een dagtrip naar de ZOO. Maar weet jij hoe het ooit allemaal begon? De ZOO bestaat 175 jaar en ter ere daarvan gaat Arnout Hauben op ontdekkingsreis in de dierentuin. Hij verkent de rijke geschiedenis en verblijft een zomer tussen de dieren. Arnout leeft mee met de verzorgers, praat met bezoekers en onderzoekers, vertelt verrassende verhalen over mens en dier. Elk hoofdstuk gaat over een historische figuur, iemand die belangrijk was voor de geschiedenis van de dierentuin.  

 Red de democratie

4.       Red de democratie!

Op 14 oktober trekken we weer allen naar de stembus voor nieuwe gemeenteraden, Antwerpse districtsraden en provincieraden. Er wordt van ons verwacht dat we politici kiezen en vervolgens onze mond houden. Echter, wij willen gehoord worden door onze bestuurders, niet alleen geteld. Zo ontstaat er een kortsluiting in de democratie, vindt Manu Claeys.

Hij beschrijft haarfijn hoe en waarom burgers en politici zichzelf opsluiten in conflicten, wat tot ontreddering en polarisering leidt. Met zijn octopusmodel biedt hij meteen een mogelijke oplossing.

 Niet dat het iets uitmaakt

5.       Niet dat het iets uitmaakt

Voor het schrijven van zijn debuutroman trok Bert Moerman naar New York. Het hoofdpersonage van Niet dat het iets uitmaakt ondergaat zijn leven. Voor hij het goed en wel beseft, is hij een succesvol redacteur bij een uitgeverij en woont hij samen met een vrouw op wie hij niet verliefd is. Maar wat als de mogelijkheden plots eindeloos worden en de vraag wat hij wil met zijn leven zich opdringt? Zal alles beter worden als hij wegvlucht van de alledaagsheid? Het antwoord vind je in zijn boek.

 Wij nemen het heft in handen

6.       We nemen het heft in handen

Yasmien Naciri studeerde bedrijfsmanagement en meertalige professionele communicatie, en is ondernemer, marketeer, veelgevraagd spreker, columniste en nu ook schrijfster. In onze diverse samenleving verandert veel, waardoor vaak de boodschap klinkt dat we heel wat aan het verliezen zijn. Nog te zelden krijgen we mensen te horen die duidelijk maken wat we winnen.

Yasmien Naciri doet dat wel. Met  onverwachte vragen wijst ze ons op ingesleten vooroordelen en bekijkt vooral wat die nieuwe, veranderende wereld ons kan bieden.

 Een kleine meditatiegids

7.       Een kleine meditatiegids

Over mediteren bestaan veel misverstanden. Dat het zweverig of moeilijk zou zijn bijvoorbeeld, of enkel weggelegd voor een bepaald type mensen. Tom Hannes bewijst het tegendeel. In dit boek vind je de handvaten die je nodig hebt om zelf te leren mediteren! Misschien is de zomervakantie wel het ideale startpunt?