Op 11 november 1918 kwam er een einde aan de Eerste Wereldoorlog. Voor meer dan 300.000 Belgische soldaten eindigde de oorlog gelukkig niet in een graf. Zij keerden terug naar huis en hervatten hun leven. Maar de ervaringen aan het front werden niet zomaar afgeschud.

De overlevenden van historici Martin Schoups en Antoon Vrints vertelt het bijzondere politieke verhaal van deze teruggekeerde soldaten en schetst hoe de oorlog hun leven voorgoed veranderde. De oud-strijders namen immers geen genoegen met een eenvoudige terugkeer naar hun vooroorlogse bestaan. Ze waren ervan overtuigd dat ze vanwege hun oorlogsinspanning erkenning verdienden én dat ze een belangrijke, nieuwe rol te spelen hadden in de Belgische samenleving.

Als overlevenden voelden de oud-strijders ook een morele verplichting ten aanzien van hun gevallen kameraden. Van bij hun terugkeer zouden de oud-strijders zich als een bijzonder aanwezige en strijdlustige groep ontpoppen, die het Belgische establishment zowel in de dorps- als in de Wetstraat regelmatig kopzorgen bezorgde.

Voor Geheugenissen, een podcast van de Universiteit Gent, vertellen de auteurs aan Julie Van Bogaert meer over hun boek. Je kan de podcast, De loopgraven uit, de straat op, hier beluisteren: https://soundcloud.com/user-711326240/de-loopgraven-uit-de-straat-op.