Wij, mensen, zijn raadselachtige dieren. We lopen rechtop, we bedrijven de liefde het hele jaar door en we hebben praat voor tien. Niet dat we altijd zinnige dingen zeggen, want vaak weten we niet wat gezegd en spreken we toch. Dooddoeners heet zoiets. Ogenschijnlijk zijn ze nietszeggend, maar niets is minder waar.

Dooddoeners zijn soms ook doordenkers. Jean Paul Van Bendegem en Ignaas Devisch gaan op zoek naar de diepere betekenis van 104 dooddoeners. Van ‘allez ja, nog eentje om het af te leren’ en ‘ik ben geen racist, maar’ tot ‘shit happens’ en 'wie zal daar ooit het fijne van weten’. Weten we wel wat we zeggen als we een dooddoener gebruiken?

Een boek hadden ze al, dus waarom daar stoppen? Samen met Klara doken ze de absurditeit in en filosofeerden ze 15 podcasts bij elkaar met telkens één dooddoener in de hoofdrol. Een absolute aanrader, als je het ons vraagt. Oordeel vooral zelf en beluister de podcasts hier

 

'Doordenken over dooddoeners'

 Ignaas Devisch en Jean Paul Van Bendegem

Bekijk het boek

 

Doordenken over dooddoeners is een even geestig als diepzinnig boek over de vele manieren waarop we niets proberen te zeggen tegen elkaar en daardoor ongewild meer zeggen dan we bedoeld hadden.