‘Een boek met ballen’, stelde een van de juryleden en dat citeren we graag omdat het klopt. De opmerking ‘wat een geweldige titel’ mag ook niet onvermeld blijven. Marita de Sterck stelde een lijvige bundel samen, met volksverhalen uit tal van culturen. Ze schaafde, componeerde, bewerkte en vertelde opnieuw. Verliefd worden op een stier (een blauwe nog wel), trouwen met een varken of geboren worden met een slang om de hals coyote. Het kan allemaal in deze schat aan verhalen, 75 maar liefst. Wat een rijkdom dat deze onbekende verhalen op een toegankelijke wijze zijn ontsloten in Wreed schoon.
Dit boek is voedsel voor de geest, om voor te lezen en na te vertellen. De research en verantwoording is indrukwekkend, maar gelukkig is De Sterck niet in haar materiaal verdronken. Ze blijft er boven staan en weet in treffende en literaire taal de kern van de verhalen te raken. Wreed inderdaad, en hoe wreed schoon ook.

Marita de Sterck (1955) studeerde Germaanse filologie, pers- en communicatiewetenschappen en sociale en culturele antropologie. Op basis van haar antropologisch werk stelde ze diverse bundels met volksverhalen samen: Bloei, zestig volksverhalen uit de hele wereld die van meisjes vrouwen maken; Beest in bed, negen echte volkssprookjes en Vuil vel, veertig Vlaamse volkssprookjes. Ook in haar historische jeugdromans als De hondeneters en Valavond vind je sporen van de groeirituelen en de inwijdingsverhalen die ze als antropoloog bestudeert en speelt de orale vertelcultuur een grote rol.

Ontdek het zelf

Wreed schoonNaar het boek