Vrijdag 13 oktober werden in Museum Dr. Guislain Gent de jaarlijkse Prijzen voor het Spirituele en het Religieuze boek 2017 uitgereikt, een initiatief van de beroepsorganisatie van uitgevers Medianetwerk Plus. De Prijs voor het Spirituele Boek werd uitgereikt aan Alexander Roose voor zijn boek De Vrolijke Wijsheid (Polis). De laureaat ontving een werk van kunstenaar Maarten Stuer. 

De Prijs voor het Spirituele Boek bekroont een auteur van een boek waarin op een toegankelijke wijze wordt bijgedragen tot de zoektocht naar zin, bezinning en bezieling in de huidige samenleving. Boeken uitgegeven door Vlaamse uitgevers in de Nederlandse taal, inclusief vertalingen, komen in aanmerking. 

De jury motiveerde het toekennen van de Prijs van het Spirituele Boek aan De vrolijke wijsheid als volgt: “De 16°-eeuwse filosoof Michel de Montaigne is maar voor een beperkte groep bekend als denker, als eerste moderne mens, als eerste schrijver van filosofische essays. Dit boek van Alexander Roose is een erg interessante en toegankelijke kennismaking met een groot filosoof en met de actualiteitswaarde van zijn denken. Dat Montaigne leefde in een tijd van grote omwentelingen en van wereldbeelden die kantelden is hier absoluut niet vreemd aan.” 

De jury bestond uit doctor Liesbeth Pulinckx, Dirk De Wachter (professor, psychiater en auteur), Peter Malfliet (jeugd- en gezinspastoraal), Rik Van Cauwelaert (journalistcolumnist), doctor Wim Vandewiele en Jan Boulogne (secretaris Medianetwerk Plus). De jury werd voorgezeten door professor Rik Torfs en vicevoorzitter Mieke Van Hecke. 12 uitgeverijen met samen 49 boeken dongen mee naar de prijzen. De andere kanshebbers in dezelfde categorie waren Drie vormen van weten. Over ethiek, wetenschap en moraalfilosofie van Herman De Dijn (Polis) en Het visioen aan de binnenbaai van Oek De Jong (Atlas Contact).

Over de auteur

Alexander Roose is de auteur van La Curiosité de Montaigne (Parijs, 2015). Hij publiceerde in Le Dictionnaire Montaigne en Montaigne Studies. Voor acteur Koen de Sutter schreef hij de monoloog Montaigne. Hij doceerde aan de universiteit van Cambridge en was fellow in Clare College. Tegenwoordig is hij docent Franse literatuur aan de Universiteit Gent.

Ontdek het boek

Hoe moet je leven en denken? Rusteloos zocht Michel de Montaigne (1533-1592), door velen beschouwd als de eerste echt moderne mens, naar een antwoord op deze vraag. Alexander Roose beschrijft op meeslepende wijze hoe Montaigne tegenslag en ontgoochelingen overwon, en wat wij van hem kunnen leren.

Bestel nu