Jan Antonissen maakte een reis door populistisch Europa en schreef er het boek De onfatsoenlijken over.

Racisten, fascisten, white trash, uitschot, crapuul, marginalen, losers: onfatsoenlijken. Je zal jezelf herkennen in de confronterende verhalen van Jan Antonissen. In deze filmpjes maak je heel kort kennis met enkele van de mensen die Jan Antonissen sprak op zijn roadtrip door de Europese rust belt.

 

Helga komt bij de verkiezingen in Nederlands Limburg op voor het CDA. Ze haalt haar politieke motivatie uit haar zoon, een vijfenveertigjarige werkloze oud-militair. Na de verkiezingen is haar een afspraak met de minister van Defensie beloofd. Dan wil ze een schadevergoeding bedingen. Bekijk hier het filmpje.

 

Mathias woont in Erle, een buurt in Gelsenkirchen met veel leegstand, zwerfvuil, massagesalons, nachtwinkels en buitenlanders. Het klopt niet meer, zegt hij. Bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen komt hij op voor Alternative für Deutschland. Bekijk hier het filmpje.

 

Boze staalarbeiders kunnen staatsgevaarlijk zijn, zeker als ze worden aangevuurd door een vakbondsleider die voor niets of niemand achteruitdeinst. Roberto D’Orazio was zo’n leider. Het land beefde als Monsieur Metallo sprak. Hij noemt zichzelf nog altijd een stalinist. Bekijk hier het filmpje.