De jury van de gloednieuwe Poëziedebuutprijs Aan Zee, een initiatief van Poëziecentrum en deAuteurs in samenwerking met Theater Aan Zee, selecteerde 4 dichters omwille van hun bijzondere poëziedebuut uit 2016:

Zij zijn te gast in Apéro Poëzie tijdens Theater Aan Zee 2017 om voor te lezen uit eigen werk.

Over de prijs

Alle Nederlandstalige debuten gepubliceerd bij reguliere uitgeverijen in 2016 komen voor deze prijs in aanmerking.

In de jury zetelen: Lies Van Gasse, dichter en kunstenaar, Bart Van der Straeten, dichter en medewerker van de vakgroep Algemene Literatuurwetenschap van Universiteit Gent, Willem Thies, dichter en recensent, Martine Vandermaes, bibliothecaris van Bibliotheek Oostende; Jan Lippens, journalist bij Knack, is juryvoorzitter.

De jury motiveert haar beslissing in een juryverslag dat tijdens de proclamatie wordt voorgelezen.

Apéro Poëzie

Het poëzieprogramma Apéro Poëzie (een productie Theater aan Zee en Poëziecentrum, met dank aan deAuteurs en Vrijstaat O.) dat in 2016 gepresenteerd werd op de feesteditie van TAZ, wordt dit jaar opnieuw geprogrammeerd in 5 afleveringen. Op dit poëzieaperitief brengt een bekende poëzielezer een dichter mee en wordt er telkens nieuw poëzietalent uitgenodigd. Het idee om jonge dichters een duwtje in de rug te geven met de Poëziedebuutprijs Aan Zee groeide tijdens de voorbereiding van de tweede jaargang spontaan. Het is niet de eerste prijs die beheersvennootschap deAuteurs samen uitreikt met Theater Aan Zee; dit jaar zetten zij dankzij deze nieuwe prijs samen met Poëziecentrum ook hun schouders onder ontluikend poëzietalent.

De genomineerden van de Poëziedebuutprijs Aan Zee kan je aan het werk zien tijdens Apéro Poëzie op:

  • do 27/7: Mustafa Kör  
  • za 29/7: Idwer de la Parra
  • di 1/8: Frank Keizer
  • do 3/8: Hannah van Binsbergen

Op 5/8 wordt de laureaat bekend gemaakt en is hij voor een tweede keer te gast in de laatste sessie van Apéro Poëzie, dat telkens om 11 uur doorgaat in KAAP/Vrijstaat O. De prijs wordt officieel overhandigd tijdens de Theater Aan Zee prijsuitreiking op 5 augustus om 18 uur.