Het boek God is een vluchteling – de terugkeer van het Christendom in de Lage Landen van de filosoof David Dessin is in Nederland verkozen tot het beste theologische boek van het jaar. De prijs werd zaterdag uitgereikt tijdens de jaarlijkse Nacht van de Theologie.

Met God is een vluchteling heeft Dessin volgens de jury een uiterst actueel en relevant boek geschreven. Dessin laat zien dat, anders dan vaak wordt gedacht, een zeer groot deel van de migranten die naar Europa komen tot het christendom behoren. Met hun komst is er op het Europese continent een nieuw soort christendom aan het ontstaan.

Het christendom in Europa, zegt Dessin, is springlevend. Het is alleen niet Europees meer.

Aan de hand van persoonlijke verhalen van migranten en de geschiedenis van het christendom in hun herkomstlanden laat Dessin zien dat het christendom en zijn geschiedenis helemaal niet zo Europees is als we hier vaak denken. Dessin doet een nieuwe christelijke wereld open, vlak onder onze opgetrokken neus en poetst stevig een paar blinde vlekken weg. In een tijd vol verwarring over onze identiteit en de volop bediscussieerde joods-christelijke wortels van die identiteit is dit een uitermate welkom boek.

De prijs voor het beste theologische boek wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de Nacht van de Theologie. De jury wordt gevormd door recensenten van Trouw en het Nederlands Dagblad. www.nachtvandetheologie.nl

Andere genomineerden

De andere genomineerden van dit jaar waren En de aarde bracht voort (Boekencentrum) van Gijsbert van den Brink; Liberaal christendom (Skandalon) onder redactie van Rick Benjamins, Jan Offringa en Wouter Slob; God, iets of niets (AUP) van Taede Smedes; Miskotte – theoloog in de branding (Prometheus) van Herman de Liagre Böhl; en Kerkinterieurs in Nederland (WBooks) onder redactie van Marc de Beyer e.a.

Over de auteur

David Dessin studeerde filosofie aan de KU Leuven, werkte aan de KU Leuven als onderwijsassistent en aan de Universiteit Antwerpen als onderzoeker. Sinds 2016 werkt hij als adviseur ideologie op de studiedienst van de N-VA. Hij schreef eerder Het Beloofde Land samen met Sylvain De Bleeckere (2014).

 

 

Heel wat actuele vragen rond migratie, vluchtelingen en integratie krijgen een volledig nieuw perspectief als ze door de bril van de nieuwe christenen worden bekeken. Maar kunnen we dat nog wel? Willen we dat bovendien?

In een postchristelijk Europa kunnen de religieuze nieuwkomers voor zowel christenen als niet-christenen immers een bijzonder ongemakkelijke spiegel vormen.

Meer info