Ook de boekenproductie droogt in de zomer even uit - net als het gras in onze tuinen - maar we zijn in geestdriftige voorbereiding van een overvolle leesnazomer en boekenherfst. Wat mag je verwachten? Scroll snel verder! 

(Je kan op de cover klikken voor meer informatie!)

Achteraf is het makkelijk - Hans BeversSisyphus achterna - Johan Van Overtveldt
Hans Bevers - Achteraf is het makkelijkJohan Van Overtveldt - Sisyphus achterna

In september zal het 10 jaar geleden zijn dat het faillissement van Lehman Brothers de wereldeconomie in crisis stortte. Niemand kan voorspellen of en wanneer er een nieuwe crisis komt, maar minister van financiën Johan Van Overtveldt en Hans Bevers, hoofdeconoom van Degroof Petercam, zijn goed geplaatst om in te schatten hoe we ons kunnen wapenen. 

Danny Vandormael - Wees niet bangMaarten Boudry - De redelijke optimist
Danny Vandormael - Wees niet bangMaarten Boudry - De redelijke optimist

Twee mensen die ons dit najaar geruststellend toespreken. Filiosoof Maarten Boudry telt onze zegeningen en verwerpt het negativisme van slecht geïnformeerde doemdenkers. Danny Vandormael, CEO van een grote beveiligingsfirma, stelt dan weer vast dat er op het vlak van veiligheid een grote vooruitgang wordt geboekt. 

Alexander De Croo - De eeuw van de vrouwRosine De Dijn - De vrouwen van Rubens
Alexander De Croo - De eeuw van de vrouwRosine De Dijn - De vrouwen van Rubens

Het sterke geslacht heerst. Alexander De Croo is een bevrijd man en betoogt dat de toekomst vrouwelijk is. Historica Rosine De Dijn beschrijft de rol van de vrouwen in het leven en de tijd van Rubens.

Herman De Dijn - RituelenRik Torfs - Kardinale deugden
Herman De Dijn - RituelenRik Torfs - Kardinale deugden

Twee Leuvense filosofen verblijden ons met nieuw werk. Herman De Dijn ziet de mens als een ritueel dier en illustreert dat grandioos in een boek dat de neerslag vormt van een leven lang nadenken. Rik Torfs maakt van de zonde een deugd en helpt ons om het moderne leven te doorgronden in zijn onnavolgbare stijl. 

Willem Elsschot - Villa des RosesWillem Elsschot - Het dwaallicht
Willen Elsschot - Villa des RosesWillem Elsschot - Het dwaallicht

Hier zijn we erg trots op. Met de uitgave van de eerste en de laatste roman die Willem Elsschot schreef, is zijn weergaloze oeuvre vanaf dit najaar helemaal verkrijgbaar in losse delen. Wondermooi, elegant, opnieuw verklaard en helemaal gereed om een nieuwe generatie lezers te betoveren. 

Jan Antonissen - De onfatsoenlijkenAntoon Vrints en Martin Schoups - De overlevenden
Jan Antonissen -
De onfatsoenlijken
Antoon Vrints & Martin Schoups -
De overlevenden

Verschillende tijden, andere zeden, allemaal mensen die tot nog toe vrijwel onbeschreven bleven. 'De overlevenden' zijn de oud-strijders van de Eerste Wereldoorlog die na hun terugkeer van de gruwel een belangrijke rol zijn gaan spelen in de samenleving. 'De onfatsoenlijken' zijn onze onbegrepen medeburgers voor wie de globalisering geen pretpark is. 

Ann De Craemer en Michel Wuyts - Groot Vlaams Wielerwoordenboek
Ann De Craemer & Michel Wuyts -
Groot Vlaams Wielerwoordenboek

Voor dit boek stapten de twee auteurs op een tandem, Ann De Craemer en Michels Wuyts brengen in dit onconventionele woordenboek 70 sappige Vlaamse wielertermen en -uitdrukkingen bij elkaar. Michel vertelt er het verhaal bij en Ann zorgt voor de taalkundige achtergrond. Want de taal van de koers is ook van ons. 

Koen Aerts - De kinderen van de repressieFrank Seberechts - Drang naar het Oosten
Koen Aerts - De kinderen van de repressieFrank Seberechts - Drang naar het Oosten

De kijkcijfers van en de respons op het Canvasprogramma 'De kinderen van de collaboratie' toonden aan dat deze periode uit onze vaderlandse geschiedenis nog altijd de gemoederen beroert. Het onderzoek van historicus Koen Aerts lag aan de basis van het programma. Zijn boekt vertelt nog veel meer. Frank Seberechts kijkt naar wat voorafging. Aan de hand van brieven, dagboeken, pers en processtukken reconstrueert hij de rol van Vlaamse Oostfrontvrijwilligers bij oorlogsmisdaden. 

Meryame Kitir - Vechten voor werkJan Willem Stutje - Hendrik De Man
Meryame Kitir - Vechten voor werkJan Willem Stutje - Hendrik De Man

De naam van Hendrik De Man, een van de meest invloedrijke Europese socialisten van de 20e eeuw, is onlosmakelijke verbonden met zijn Plan van de Arbeid, kortweg Plan De Man. Meryame Kitir, dochter van een mijnwerker en voormalig arbeidster van Ford Genk, zet in haar politieke loopbaan de erfenis van De Man verder en vertelt in haar boek hoe we mensen nu aan werk kunnen helpen. Echt, volwaardig, menselijk werk. 

Othman El Hammouchi - Lastige waarhedenAlain Badiou - Het ware leven
Othman El Hammouchi - Lastige waarhedenAlain Badiou - Het ware leven

"Maître à penser" Alain Badiou richt zich tot de jeugd en roept hen in een kort, hard en raak boek op om de wereld te veranderen. Othman El Hammouchi is negentien en noemt zichzelf aspirant-filosoof. Hij kijkt met een kritische blik naar de wereld die hij volgens Badiou moet veranderen en probeert helderheid te scheppen. 

Dirk Draulans - BeestenboelWim Van Hees en Dirk Avonts - Grote vragen of fijnstof
Dirk Draulans - BeestenboelWim Van Hees & Dirk Avonts -
Grote vragen over fijnstof

De natuur heeft vele gezichten. Dirk Draulans beschrijft in Beestenboel de mooie, verrassende en soms ronduit bizarre gedragingen van 100 dieren. In het boek van Wim Van Hees en Dirk Avonts staat de mens centraal, en de nefaste invloed die hij heeft op de natuur in de vorm van fijnstof. We wonen in het vuilste stuk van Europa. Wat gaan we daar aan doen? 

Wereldgeschiedenis van Vlaanderen
Wereldgeschiedenis van Vlaanderen

Voor het laatste boek waar we je voor warm willen maken hebben we geen partner gezocht. Met meer dan 80 auteurs is dat ook niet nodig. Deze Wereldgeschiedenis van Vlaanderen is geen klassiek naslagwerk, maar een unieke samenwerking van bijna 100 mensen om de geschiedenis van onze streek op een gelaagde en meerstemmige manier tot leven te brengen.