Over mediteren bestaan veel misverstanden. Dat het zweverig of moeilijk zou zijn bijvoorbeeld, of enkel weggelegd voor een bepaald type mensen. Deze drie citaten uit Een kleine meditatiegids van Tom Hannes bewijzen het tegendeel. Zijn boek reikt de handvaten aan die je nodig hebt om zelf te leren mediteren.

“Ik ben niet in de wieg gelegd om te mediteren. Mijn DNA is eerder hectisch dan kalm. Maar ik mediteer wel. Al lang. En daar heb ik ontzettend veel aan te danken.”

Je zou deze zin niet verwachten van de schrijver van een meditatiegids, maar toch staat hij er. Tom Hannes zegt over zichzelf dat hij eerder een hectisch dan een rustig persoon is, iemand voor wie mediteren niet lijkt weggelegd. Toch doet hij het, al lang, dus kan jij het ook.

“Er zijn weinig dingen zo eenvoudig als mediteren. Het is de praktijk van gewoonweg zitten en daar helemaal mee toekomen.”

Wie denkt dat mediteren moeilijk is, kan daar gelijk in hebben. Het is een mentale uitdaging waar oefening voor nodig is. Maar eens je het onder de knie hebt is mediteren en je gedachten controleren niet moeilijk. Dan is mediteren mentale rust krijgen door gewoon te zitten. Dat kunnen we allemaal, toch?

“Als je denkt dat je wil mediteren is er maar één manier om eraan te beginnen: eraan beginnen. Waar wacht je trouwens op?”

Soms moet je niet te veel nadenken over de dingen en dat geldt zeker ook voor mediteren. Eraan beginnen is de enige manier om te ontdekken of het iets voor jou is!

Tom Hannes heeft naar eigen zeggen veel te danken aan het mediteren. Dat gevoel wil hij doorgeven en daarom schreef hij Een kleine meditatiegids. Het is in de eerste plaats een handleiding in drie korte hoofdstukken, die een praktische beschrijving geven van een meditatievorm gevolgd door achtergrondinformatie. “Over meditatie wordt vaak zo wollig gesproken dat je je soms afvraagt of er wel echt iets mee bedoeld wordt. Daarom heb ik mijn uiterste best bedaan om enkele basispunten van meditatie zo helder en scherp mogelijk neer te zetten,” aldus Tom Hannes.

Een kleine meditatiegids

Over het boek

Over meditatie wordt vaak zo wollig gesproken dat je je afvraagt of er nog wel echt iets mee bedoeld wordt. Maar wat betekent het echt? Hoe doe je het? En wat kan het met je doen? In Een kleine meditatiegids worden enkele basispunten van meditatie zo helder en scherp mogelijk neergezet.

 

Bestel hier