La douce France is nog steeds een trekpleister voor ontelbare bezoekers en voor expats die er van hun pensioen komen genieten. Merkwaardig genoeg vallen de Fransen zelf ten prooi aan een gevoel van rien ne va plus, ondanks de vele troeven van hun land. Frankrijk heeft hervormingen nodig, maar pogingen daartoe worden prompt gesaboteerd. Het land van de Revolutie komt op straat om alles bij het oude te houden; de Fransen zijn tegelijk opstandig en conservatief.

Het belang van de nakende presidentsverkiezingen kan niet genoeg onderstreept worden. Komt er voor het eerst een extreemrechtse politicus aan de macht? Mia Doornaert peilt in haar boek Ontredderde republiek naar de diepere oorzaken van de malaise in het land.

De auteur houdt van Frankrijk, ze heeft er gewoond en gewerkt. Haar meeslepende verhaal – van de monarchie tot de Revolutie, van Charles de Gaulle tot François Hollande, van de belle époque tot het einde van de exception française – doorweeft ze met eigen ervaringen en ontmoetingen.

Kom luisteren:

  • Zaterdag 1 april om 15 u. in Standaard Boekhandel Antwerpen (Schoenmarkt)
    Lezing en signeersessie.
    Meer info
  • Zondag 2 april om 11 u. Een uur Cultuur, Leiespiegel Deinze
    Interview en signeersessie.
    Meer info