De laatste donderdag van januari is traditiegetrouw de start van de Vlaams-Nederlandse poëzieweek. Ook Polis doet mee aan de feestelijkheden en selecteerde voor jou een paar bijzondere uitgaven.

De wereld van de poëzie in kaart

Wereld van de poëzie in kaart, Peter Holvoet-Hanssen en Brecht Evens

Voor het eerst in de geschiedenis worden vervoering en belevenis letterlijk én figuurlijk in kaart gebracht. Als moderne ontdekkingsreizigers geven Peter Holvoet-Hanssen en Brecht Evens een initiatie in poëzie-exploratie.  Deze sporentocht is geen essay, maar een schatkaart voor wie op zoek gaat naar beklijvende verzen en weerbarstige dichters. Meer info over dit bijzondere project vind je hier.

Lichtmeters

Lichtmeters, Ruth Lasters

In 2016 werd deze bundel bekroond met de Herman de Coninckprijs. Vandaag, op Gedichtendag 2017, wint Lasters met haar laatste bundel misschien de VSB Poëzieprijs. Meer info hier: www.vsbpoëzieprijs.nl

 Anagrammen van een blote keizer

 

Anagrammen van een blote keizer, Tijl Nuyts

Een van de meest inventieve poëziedebuten van de laatste jaren. De pas verschenen bundel voert de kunst van het heldere denken tot lyrische hoogten.

 Music-hall

 

Music-Hall, Paul van Ostaijen

In april 1916 debuteerde de twintigjarige dichter Paul van Ostaijen met Music-Hall. De bundel kwam totaal onverwacht. Niet eerder had een dichter met zoveel overgave het moderne leven omarmd. De jubileumuitgave van deze prachtige bundel, een van de mooiste uit de Nederlandse letteren, bevat een verhelderend nawoord van Matthijs de Ridder.