De zalen van het iconische Olympia-complex in Londen kunnen wel tegen een stootje. Er worden beurzen georganiseerd voor babyproducten, geestrijke dranken en moslimmode. Er zijn publieksfestivals voor travestieten, vegetariërs en bierdrinkers. Maar bovenal blijft Olympia de plek waar de London Book Fair zich afspeelt.

Laat enkele duizenden mensen samen speeddaten en sociale media worden overbodig. Een van de vele geruchten die dit jaar door de gangen gonsde, was de verkoop van de rechten op de Nederlandstalige memoires van Obama. De man zelf straalt een jeugdige gezondheid uit die eerder op tussentijdse memoires wijzen, maar dat geheel terzijde. Over de toch wel hoge bedragen die de ronde deden, kan men wellicht voor de koper hopen dat ze tussentijds waren. Zoniet breekt er voor de gelukkige een periode van voltijdse zorgen aan.

Naar verluidt heeft de voormalige POTUS ook nog geen letter op papier staan. De duurste writers block uit de geschiedenis van de mensheid. Uiteindelijk komen de memoires er wel, en zullen ze dik en belangrijk zijn. Want schrijvende ex-politici missen niet graag hun afspraak met de geschiedenis - en terecht. Samen met enkele collega's rekenen we voor de grap uit hoeveel tienduizenden Nederlandstalige Obama's er over de toonbank moeten gaan om het voorschot terug te verdienen. Niet min.

Terwijl ik op een volgende speeddate wacht, ga ik verder met het redigeren van de kopij van de biografie van Hendrik de Man, geschreven door Jan Willem Stutje. Het wordt een zeer goed en revelerend boek over een van de meest mythische en complexe Europese politici uit de jaren dertig van vorige eeuw. Revelerend is niet het juiste woord: ontluisterend is beter.

Het hele repertoire van het politieke schouwtoneel komt aan bod. Van pragmatiek en dadendrang, tot zelfbedrog, opportunisme en laffe leugens. Uiteraard schreef De Man ook memoires, meer bepaald aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Ze staan vol alternatieve feiten die door Jan Willem Stutje feilloos worden gefileerd. Aan de eerder academisch ingestelde Obama is post truth uiteraard niet besteed. Maar ik wens hem wel een biograaf als Jan Willem Stutje toe. Dat boek zou ik blind kopen.